Ma 2023. 12. 10, , Judit napja van.
Tel.: +36-30-2161147

Bőrápolás

Problémás bőr kezelése
Az arctisztítás jelentősége napjainkban igen fontos. Nem csak a levegő szennyezettsége miatt, hanem mert alapja az ápolt megjelenésnek is, hiszen ez az, ami elsőként szembetűnik.
 
Az egészséges, ápolt bőrhöz nélkülözhetetlen a bőr rendszeres, kozmetikus szakember által végzett tisztítása. A kezelések során a meglévő aknékat, miteszereket eltávolítjuk, és megakadályozzuk az újabb, illetve súlyosabb aknék kialakulását. Tisztítás után a bőr üde, friss, életteli lesz.
Tapasztalatból tudjuk, ha a seborrhoeás (zsíros) bőröket nem kezeljük rendszeresen, illetve nem megfelelően kezeljük, rajtuk aknék, köznapi nyelven pattanások képződnek.
Az akne, illetve miteszer keletkezésének számtalan oka lehet, mint például:

 • Helytelen kozmetikumok használata
 • Bőr túlzsírozása, vagy kiszárítása
 • Füstös, levegőtlen helyiségben való tartózkodás
 • Sós, zsíros ételek, olajos magvak, csoki, sajt, füstölt ételek fogyasztása
 • Vitaminhiány
 • Foggyulladás, fogszuvasodás, ínygyulladás
 • Hormonváltozások
 • A szőrtüszők elszarusodása, (ha nincs rendszeresen leradírozva a bőr)
 • Bizonyos vegyi anyagok, környezeti ártalmak (például egyes gyógyszerek, antidepresszánsok, az uszoda klóros vize, a kipufogó gázok szennyező anyagai stb., de egyes táplálék-kiegészítők (izomépítők, méregtelenítő készítmények)
 • A komedók (mitesszerek) gyakori, nem szakképzett, a higiéniára nem ügyelő nyomkodása következtében is előidézhető a szőrtüszők/faggyúmirigyek gyulladása
 • Lelki problémák: (A stressz, a feszültség, a szorongás és a bűntudat, tehát érzelmi és lelki állapotok is fokozhatják a faggyútermelést befolyásoló hormonok képződését)

Miből lesz a pattanás? 
Először a mitesszerek (fekete kis pöttyöcskék) jelennek meg a bőr felszínén, amely azt jelzi, hogy a faggyúmirigy kivezető nyílásán úgynevezett szarudugó képződött. A szarudugó megakadályozza, hogy a faggyú a bőr felszínére jöjjön. Ebből alakulnak ki azután a gombostűfej méretű, kicsiny pattanások.
Hogyan kezeljük? 
Ha nem kerül sor kozmetikai tisztításra, a folyamat tovább haladhat, s egyszer csak “szétpukkad” a pattanás: a gennyes, baktériumokkal teli váladék bekerül a kötőszövetbe, ahol gyulladást okoz
A problémás bőrűek számára az hozhat javulást, ha rendszeresen (havonta vagy hathetente) visszamennek a kozmetikushoz arctisztításra. Otthon senki se próbálkozzon a pattanás kinyomásával, mert esetleg maradandó hegek alakulhatnak ki, s el is fertőződhet az adott terület. Ráadásul nem lehet minden pattanást kinyomni – ha valaki ezt nem ismeri fel, és nyomkodja a kis bőrhibát, az úgy becsomósodhat, hogy hónapokra megkeserítheti az életét.
 
Mire használjuk a kozmetikai kezelések során a viót? 
Olyan kozmetikai készülék, amit általában a bőr fertőtlenítésére használunk, de ezek mellett még számos jótékony hatása van. A vio kezelőfejében nemesgáz található (argon, vagy neon). Áram hatására az üvegcsőben lévő nemesgáz-ionok gerjesztődnek. Ha a bőr közelébe ér az elektróda, elektromos kisülések jönnek létre, ez okozza a jellegzetes hangját és az enyhe csipkedő érzést.
 
Hatásai a bőrre: fertőtlenít, összehúz, enyhén szárít, felületi vérkeringés, izomtónus fokozó, anyagcsere fokozó, érfal tornáztató
Javallatai: szeborrea, akné, hajhullás, kopaszodás, zsíros fejbőr, tisztítás után, fertőtlenítésre, összehúzásra
Ellenjavallatai: fémtárgy, bőrbetegség, terhesség, pacemaker

Otthoni bőrápolás
Tévhitek a bőrápolási készítményekről
Sokan azt gondolják, hogy elegendő, ha havonta egyszer keresik fel a kozmetikusukat egy kis bőrfeltöltő kezelésért vagy tisztításért. Sajnos ez tévhit, ennél sokkal többet kell tennünk azért, hogy bőrünk szépségét, egészségét megóvjuk.
Gondoljunk csak bele abba az igencsak el nem hanyagolható ténybe, hogy bőrünk állapotáért több mint 80%-ban magunk vagyunk felelősek, hiszen ápolását az év 365 napján magunk végezzük. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen bőrtípusra vásároljuk a különböző készítményeket, illetve, hogy ezek a szerek milyen minőségűek. Amennyiben rosszul választjuk meg a krémet, arclemosót, satöbbit, még árthatunk is vele.
 
Miért inkább kozmetikusnál kapható kozmetikumot vásároljunk? 
Mennyire hatékonyak mindazok a termékek, amelyeket drogériák, vagy kiskereskedelmi üzletláncok értékesítenek? Mitől jobbak a kozmetikusnál kapható (azaz professzionális) kozmetikumok? 
A drogériák polcain található krémdömpinggel ellentétben, a professzionális termékeket jól felkészült szakemberek, személyre szabott bőrápolási-, és a  kezelési terv alapján ajánlják, figyelembe véve az ügyfél  korát,  a bőr állapotát, az éghajlati tényezőket, a bőr érzékenységét, pigmentációját stb.” Nem árt tudni azt sem, hogy a gyógyszertárban dolgozók jól értenek ugyan a gyógyszerekhez, viszont nem kozmetikus szakemberek.
Csak a képzett szakembernek van elég ismerete ahhoz, hogy megértse milyen aktív összetevők találhatók az egyes termékekben, és ezek hogyan kombinálhatók a legjobb eredmény elérése érdekében.
Ugyanakkor a marketing és a reklámok hatására, nem megfelelően, véletlenszerűen kiválasztott termékek bőrproblémákat okozhatnak, mint például:  pattanások, bőrfertőzések, duzzanatok, de  fel is gyorsíthatják a bőr öregedését! 
Fontos tudni, hogy a legtöbb kereskedelemben kapható készítmény hatóanyag tartalma igen alacsony, 3-4%, a többi alkotóanyag, vivőanyag pedig gyakran kőolajszármazék. Ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen olyan összetevőkért fizetünk, amelyek nem igazán válnak bőrünk hasznára. Ezek az alkotóelemek gyakran a kőolaj-finomítás melléktermékei; a bőrbe nem szívódnak fel, eltömítik a pólusokat, akadályozva ezzel a bőrlégzést, gátolva  a bőr azon képességét, hogy semlegesítse a méreganyagokat, így elősegítve az aknék és más rendellenességek létrejöttét. Ezzel szemben a professzionális készítmények hatóanyag tartalma 30% körüli, a többi alkotórész pedig jól felszívódó, bőrbarát anyag, amelyektől a dermis fellélegzik, üdévé és egészségessé válik.
 
Íme  néhány legfontosabb ok, amiért érdemes inkább a kozmetikustól professzionális kozmetikai termékeket vásárolni:   
Magas koncentráció – a professzionális termékek magasabb koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat az adott probléma megoldására. Így lesznek hatékonyabb eredmények rövidebb idő alatt.
Eredmény-orientáltság – a professzionális kozmetikumok egy speciális csoportja nemcsak a bőr általános szépítésére, hanem a különböző bőrproblémák kezelésére is használható (természetesen gyógyszerek nélkül).
Több cég is kifejlesztett számos olyan professzionális terméket, amelynek célja az olyan különböző bőrelváltozások kezelése, mint például: seborrhea, couperose, rosacea, test akne, akne utáni, hegek és így tovább…
Szinergizmus – a szalonban használt és az otthoni termékek felerősítik egymás hatását, ezáltal lehetővé teszik, hogy a szakemberek  hatékony és eredményorientált kezeléseket végezzenek a különböző bőrproblémák megszüntetéséért.
Biztonság – másrészt a professzionális kozmetikai termékeket értékesítő képesített kozmetikusok a legoptimálisabb eredmény elérése érdekében alaposan megvizsgálják vendégeik arcszínét, bőrét, bőrtípusát és csak ezt követően adnak megfelelő iránymutatás a bőr otthoni kezelésére.

Megfelelő képzettség
 – azért is különösen hatékonyak a kozmetikusok készítményei, mert a professzionális kozmetikumokat kizárólag képzett az arra kiképzett szakemberek alkalmazhatják, és a megszerzett tudást felhasználják, betartják az utasításokat, a technikai előírásokat, hogy a készítmények a leghatékonyabbak legyenek
Néhány kutatási eredmény: 
A brit Fogyasztási Magazin “which.co.uk.” a közelmúltban közzétett egy jelentést, mely szerint nincs különbség azok között a drága és olcsó krémek között, amelyeket  a kiskereskedelmi áruházláncok értékesítenek – mindegyiknek nagyon korlátozott a hatékonysága a szem körüli  ráncokat csökkentésére .
A kutatást a brit Fogyasztás Magazin kezdeményezte: 12 kiskereskedelemben kapható szemránckrém hatékonyságát vizsgálták, hogy  mennyire csökkentik a ráncokat (jól ismert márkák voltak). A résztvevők 35-65 év közötti nők voltak, akik 6 hétig használták a termékeket.
A kísérlet előtt és a végén öt szakértőből álló csapat elemezte nagy felbontású képeken a szem körüli bőr állapotát. A próbaidőszak célja, hogy megvizsgálják történt-e látható javulás a ráncok mélységében vagy hosszában. Arra a következtetésre jutottak, hogy a vizsgált termékek közül egyik sem szüntette meg, vagy csökkentette a ráncok megjelenését. Nem ez az első kutatás, amely megállapította, hogy korlátozott hatékonyságúak a boltban kapható bőrápoló termékek.

Egy korábbi kutatásra 2006-ban került sor, amikor több száz 30-70 év közötti nő próbált ki drogériák és áruházak által forgalmazott kozmetikai termékeket. A kutatás megállapította, hogy a termékek hatékonysága viszonylag csekély. A legkitűnőbb krémek közül is mindössze 10%-a csökkentette  a ráncokat.
Nem véletlen, hogy a kutatások, és a heves tévés viták résztvevői Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is ugyanazokra a következtetésekre jutottak: A legtöbb áruházban értékesített kozmetikai termék nem tartalmaz nagy koncentrációban hatóanyagot. Tehát természetüknél fogva ezek a termékek nem hoznak jelentős változást  a bőr állapotában. De ez csak az egyik különbség a bolti kozmetikai termékek és a kozmetikusok által értékesített professzionális termékek között.